Tedd különlegessé esküvődet homokszertartással

Nem új ötlet, de napjainkban újra egyre divatosabb az esküvői homokszertartás. Terjedése köszönhető annak, hogy a párok egyre jobban távolodnak a hagyományoktól, mindenki valami különleges élményre vágyik, amiről a meghívott vendégek hosszú időn át beszélhetnek.

A homokszertartás eredete nem teljesen tisztázott, leginkább a hawaiaknak vagy az indiánoknak tulajdonítják azt, vélhetően azért, mert ez jelképezi az ember elválaszthatatlanságát a természettől. A homok szimbolizálja a teremtés szépségét, a menyasszony és a vőlegény közti szeretet összekötő erejét, az esküvő napjának szentségét. Eredetileg a menyasszony és a vőlegény is felkapott a tengerparti homokból egy marékkal és azt a levegőbe dobták. A homokszemcsék összeolvadtak a levegőben és lehetetlenség lett volna szétválasztani azokat, ezzel szimbolizálták azt, hogy a házaspár elválaszthatatlan, a két szív egybeolvad.


Mivel nincsenek szigorú szabályok, így az esküvői ceremónia ideje alatt bármikor beiktathatjuk ezt az elemet. Néhány pár a polgári szertartást követően, különálló eseményként végzi a homokceremóniát, általában azonban elmondható, hogy az igen kimondása és a gyűrű felhúzása után kerítenek sort a ceremóniára. Ezzel teljesedik ki a pár összetartozása.

Különösen népszerű szertartási elem kültéri esküvőkön illetve a tengerparti esküvők során. A tengerparti homok jól használható az eseményen, és örökké emlékeztetni fogja a párt Nagy Napjukra.

Hogyan működik a szertartás?

Itt a négy lépés egy alap homokszertartáshoz:

1. Egy kis asztalt helyeznek el a szertartás helyén, melyre egy üvegedényt helyeznek, vagy egy a pár nevével és az esküvő dátumával ellátott üveges tárolót.  A homokceremónia örök emlékké válik, hiszen a tároló az ifjú pár közös otthonát díszítheti, emlékeztetve őket összetartozásukra.


2. Két kisebb üvegedényben elhelyezett különböző színű homok kerül még az asztalra, egy a menyasszony, egy pedig a vőlegény oldalára. A homokok színei tükrözhetik az esküvői szertartáson használt dekoráció színeit.

3. A homokceremónia során a menyasszony és a vőlegény felváltva önti bele saját homokját a tároló edénybe. Ezzel a színes homokszemek réteges hatást keltenek.

4. Végül a maradék homokot egyszerre öntik az edénybe, így a szemcsék keveredése a házasság egységét jelképezi. A fogadalmakat a homok öntése közben is elmondhatja az ifjú pár.

Fogadalom

Rövid fogadalmi szöveg is elhangozhat az esemény során. A ceremónia vezetője az alábbiakat mondhatja:

......................(menyasszony neve) és ........................ (vőlegény neve), ma élethosszig tartó elkötelezettséget fogadtok és megosztjátok egymással életetek hátralévő részét. A kezetekben tartott homoktartályok képviselik ebben a pillanatban különálló életeteket, mely a homokszemcsék összeöntése révén szimbolikusan is összekapcsolódik, így ez  képviseli mindazt amik vagytok, és mindazt amik valaha is lesztek.  Ahogyan ezeket a homokszemeket sem lehet különválasztani, úgy válik a ti házasságotok is elválaszthatatlanná.

Család bevonása

Azok a párok, akiknek már korábbi házasságából született gyermekük, vagy a házasság előtt már közös gyermekeik születtek, sokszor szeretik bevonni a szertartás menetébe a csemetéket is. Ehhez kiváló megoldás a homokszertartás, ahol a gyerekekkel együtt önthetik a tartályba a homokszemcséket.

Vallási színezetet is kaphat a homokceremónia, ha a tárolóedény egyharmadát fehér homokkal töltik fel az esemény előtt. Ez képviseli Istent és a pár boldog házasságának alapját.

Előző
Következő »