8 lehetőség, amivel csökkentheted az esküvői kiadásokat

Hacsak nem egy milliomoshoz mész férjhez, vagy nyertél a lottón, akkor érdemes átgondolnod, hogy milyen módokon tudsz némi pénzt spórolni az esküvőd szervezése során. Annyi kiadásod lesz, hogy minden megtakarításnak örülni fogsz, legyen az a desszertek ára, vagy a cipő költsége. Nézzük miken tudsz leginkább spórolni.


Válaszd ki a megfelelő dátumot


A menyasszonyok többsége nyáron és szombati napon szeretne házasodni. Ebben az időszakban már olyannyira telített minden valamire való helyszín, hogy ha nem foglalod le egy-másfél évvel előbb az időpontot, akkor már nem is lesz esküvő. De miért is kellene neked nyáron esküdnöd? Tedd azzal különlegessé az esküvődet, hogy nem a hagyományos időpontban mész férjhez. Hidd el a tavaszi vagy az őszi ceremónia ugyanolyan szép és emlékezetes, mint a nyári esküvő. Arról már nem is beszélve, hogy rengeteget spórolhatsz a helyszín bérlésen, mivel a szezonon kívül kedvezőbb áron tudod kibérelni a helyszínt, vagy az éttermet. Ha elég merész vagy akkor januárra szervezed az esküvőd, ilyenkor akár 50%-al kevesebbet kell fizetned a vendéglátó egységnek, aki örül, hogy a holt szezonban is lesz vendége.


Helyszín választás


Persze amellett, hogy az időpontot különlegessé teszed, akár a helyszín is azzá válhat. Ne a sablonos helyeket keresd meg, hanem mondjuk egy közeli éttermet, vagy közösségi házat. Ennek megfelelően az árak is valószínűleg kedvezőbbek lesznek, mint a felkapott helyeken.


Vendéglátás


Az esküvő egyik legnagyobb költsége a vacsora, a catering díja. Ezen úgy is spórolhatsz, ha hidegtálakat rendelsz. Ha étteremben tartod a bulit, akkor próbálj meg kedvezményt kialkudni. Arra is figyelj, hogy a megrendelt vacsorában benne van-e az italok díja, vagy ezt még külön kell fizetnetek. Ugyanígy a desszerteket is tisztázd, hogy vajon tartalmazza - e a vacsora költsége, ha nem akkor próbáld kialkudni a tulajdonossal.


Menyasszonyi ruha


Szintén egy hatalmas kiadás a menyasszonyi ruha költsége. Amennyiben ragaszkodsz az új ruhához, akkor érdemes a kölcsönzőket végigjárni, hol találsz kedvező áron ruhát. Emellett rengeteg Facebook csoportban is árulnak a menyasszonyok egyszer használt, tisztított ruhákat, sokan az egyedi tervezésű modelljeiktől is megválnak. Több Dalarna modellt is láttunk már fél áron, így nem kell lemondanod a kiváló minőségről, és mégis csodásan mutatsz majd az esküvődön. Ettől függetlenül akár még olyan ruhában is megházasodhatsz, amit később is viselni tudsz, például egy fehér kosztüm, vagy koktélruha. Idősebb menyasszonyok, vagy második házasság idején ezek is megfelelő választások lehetnek.


Esküvőszervezés


Ha főként a ruhádra vagy a vendéglátásra költenél, akkor spórolj az esküvőszervezésen. Kérd meg valamelyik barátnődet, aki ilyen jellegű ambíciókkal rendelkezik, hogy segítsen mindent megszervezni. De lehet, hogy van az ismerőseid között, aki kiváló tortákat süt, vagy fotós, esetleg DJ-ként dolgozik. Akkor őket kérd meg ezekre a szerepekre, még ha nem is ingyen, de valószínűleg kedvezőbb áron fogják elvállalni a feladatot, mint egy idegen.

Prioritás


Állíts fel listát arról, hogy számodra mi a fontos, mire szeretnéd a legtöbb pénzt kiadni. Sokszor a vágyaid sajnos igen drágán megvalósíthatóak, így érdemes rangsort felállítani, hogy melyik az amiről le tudsz mondani, vagy min tudsz spórolni.



Légy brutális a vendéglistával


Sajnos nem mindig tudsz minden rokont, barátot meghívni az esküvődre a költségkeret miatt. Így kénytelen vagy brutálisan megvágni a vendéglistádat. A harmadik unokatestvéred nem muszáj meghívnod, inkább azokkal számolj, akiket valóban látni szeretnél az esküvődön.

Dekoráció


Az esküvői dekoráció költségein saját kezűleg készített darabokkal tudsz spórolni, esetleg szintén a Facebook csoportokban a már egyszer esküvőn használt tárgyak közül válogathatsz. Hidd el a minősége ezeknek a dolgoknak nem rosszabb, mintha újonnan vennéd meg.



Előző
Következő »