30+ esküvői szokás a nagyvilágból

Számtalan régi és új szokás, babona létezik arról, hogy mit kell tennie az ifjú párnak az esküvőn ahhoz, hogy utána hosszú, boldog házasságban éljenek. A csokordobástól a rizsszórásig ezek a szokások még ma is elképesztően népszerűek.

Ez nem csak nálunk van így, a világ minden kultúrájában élnek az esküvőhöz és a házassághoz kötődő hagyományok. A BRIDES magazin összegyűjtött néhány különleges esküvői szokást a nagyvilágból, ezeket mutatjuk most meg nektek.

1. Örményország


Ha szeretnéd megpillantani jövőbeli házastársadat, majszolj el egy adag sós kenyeret! Egy örmény szokás szerint ha megeszel egy szelet magas nátriumtartalmú kenyeret, álmodban megjelenik majd a jövendőbelid. Figyelem: a kenyeret mindenképp a nagymamádnak vagy egy boldog házasságban élő középkorú nőnek kell elkészítenie!



2. Kongói Demokratikus Köztársaság


Ti el tudjátok képzelni, hogy az egész ceremónia és lagzi alatt egyszer se mosolyodjatok el? Mi nem nagyon, pedig a kongóiaknál éppen ez a szokás. A menyasszony és a vőlegény nem mutathatják ki az örömüket, különben azt jelzik, hogy nem is gondolják komolyan a házasságukat.



3. Franciaország


Ha nem ez az egyik legőrültebb esküvői szokás a világon, akkor nem tudjuk, micsoda. A friss házasokat Franciaországban régebben arra kényszerítették, hogy egy valódi vécécsészéből egyék-igyák meg az esküvői maradékokat, és addig nem hagyták őket magukra a szobájukban, míg az egész el nem fogyott. Az egésznek az volt a célja, hogy erőt adjon nekik a nászéjszakára.
A maradékokat mára csokira és pezsgőre cserélték, de a vécécsészében való tálalás érthetetlen módon még mindig előfordul...


4. Kína


Az örök szerelem titka a kínaiak szerint az, ha a jövendőbeli férj többször meglövi nyíllal a menyasszonyát, majd összegyűjti a nyilakat és kettétöri őket a ceremónia alatt. Reméljük, a nyílhegyeket nem felejti el levenni róluk...

Egy másik hagyomány szerint a menyasszony családja felbérelt egy "szerencsehozó nőt", vagyis olyan asszonyt, akinek él a férje és sok gyerekük van, aki többek között a menyasszonyt kísérte el a vőlegény házáig. A "szerencsehozó" nő a hátán vitte ki a menyasszonyt egy úgynevezett szedán székhez, amit ékesen feldíszítettek. Útközben a vendégek ernyőkkel védték a menyasszonyt és rizzsel dobálták a széket, ami többek között az egészség és bőség szimbóluma az ázsiai országokban.

Manapság a koszorúslányoknak is jut szerep: az esküvő napján az ő dolguk, hogy teszteket és kihívásokat állítsanak a vőlegény elé, akinek le kell küzdenie ezeket, hogy bizonyítsa, megérdemli a menyasszonyt. Mikor végzett, még pénzzel teli borítékkal ki is kell fizetnie a lányokat!


5. Fidzsi-szigetek


A Fidzsi-szigeteken élők nem adják könnyen a lányaikat... Egy ottani hagyomány szerint mikor egy férfi megkéri a szerelme kezét annak apjától, be kell mutatnia az após előtt egy bálna fogát.


6. Mauritius


Sokan kezdenek őrült diétázásba az esküvő előtt. Mauritiuson épp ellenkezőleg! A szigetállamban egyenesen felhizlalják a lányokat ilyenkor, mert úgy tartják, hogy minél jobban tápláltak, annál jobb fényt vetnek majd a férjükre és jelzik annak gazdagságát.



7. Németország


A német párok nagy hangsúlyt fektetnek a munkamegosztásra. Egy esküvői szokás szerint a vendégek porcelán tányérokat dobálnak a földre, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, a menyasszonynak és a vőlegénynek pedig fel kell takarítania a darabokat. A közös munkával jelzik, hogy együtt bármilyen kihívással megbirkóznak majd.



8. Skócia


Skóciában található a menekülő szerelmesek városa, Gretna Green. Mikor évszázadokkal ezelőtt Angliában megszabták, hogy csak a 21 évesnél idősebb párok házasodhatnak, az ifjú szerelmesek, ezt kijátszandó, a határhoz közeli Gretna Greenben léptek frigyre. A városka még mindig elképesztően népszerű esküvői helyszín: évente több mint 5000 esküvőt tartanak itt, és minden hatodik skót pár ezt a települést választja.

Egy másik régi hagyomány, hogy az esküvő előtti napon az ismerősök elkapják a párt, és beborítják őket a melasztól kezdve a hamun, a liszten és a tollakon át mindennel, ebben a csinos kosztümben pedig végig kell vonulniuk az egész falun. Bár manapság elég megalázónak tűnhet, a szokás eredeti célja a gonosz szellemek távol tartása volt.



9. Görögország


A vőlegény legjobb barátjának általában fontos szerepe van az esküvőkön, de a görögöknél még egy extra feladat is hárul rá: az esküvő napján neki kell megborotválnia a vőlegényt. A tisztulás után a jövendő anyós mézzel és mandulával eteti a leendő vejét.



10. Guatemala


A közép-amerikai országban általában a vőlegény szülei gondoskodnak a lagziról. Mikor az ifjú pár megérkezik a helyszínre, szokás, hogy az örömanya összetör egy fehér kerámia csengőt, ami rizzsel és gabonával van töltve. A hagyomány szerint ez jólétet hoz majd a fiataloknak.



11. Japán


A sintó szertartás szerint a japán menyasszonynak az esküvője napján tetőtől talpig fehérbe kell öltöznie, a ruhát, a fejdíszt és a sminket is beleértve, mert ez a hajadonságát, szüzességét jelképezi. A fejdísz szerepe, hogy eltakarja a "féltékenység szarvait", amit az anyósa iránt érez.


12. Jamaica


A szigetországban nem kímélik a menyasszonyokat. Hagyományosan a vendégsereg és a falusiak felsorakoznak az utcán, és mikor az ara elhalad mellettük, negatív jelzőkkel illetik, ha a megjelenése nem felel meg az elvárt kívánalmaknak. Ha a többség kritikusan nyilatkozik, akkor a menyasszonynak haza kell mennie, hogy másodjára is megpróbálja rendbe szedni magát.


13. Libanon


A libanoniak rögtön a közepébe csapnak: az ünneplés a vőlegény és a menyasszony otthonában kezdődik, mindkét helyen zenével, hastánccal és kiáltozással veszik körbe őket a barátaik, családtagjaik, és időnként profi táncosok, zenészek. Egy idő után mindenki a menyasszony házához gyűlik, ahol a párt áldásokkal és virágszirmokkal szórják tele, miközben elindulnak a ceremóniára.



14. Norvégia


A norvégok egy különleges alkalmi tortát,  úgynevezett kransekake-t készítenek az esküvőre. Ez az emeletes finomság cukormázzal bevont mandulás gyűrűkből áll, amelyeket csökkenő méretben egymásra raknak, hogy tölcsér alakú legyen. Az üres közepébe általában egy üveg bort helyeznek, aminek felül kilóg a teteje.

Egy másik hagyomány szerint a menyasszony egy ezüst és arany koronát visel, amiről apró talizmánok lógnak. Ahogy mozog, a talizmánok csilingelő hangja elriasztja a rossz szellemeket.



15. Kenya


A maasai törzs egyik szokása szerint az esküvő után, mielőtt az ifjú pár hazatérne, a menyasszony apja leköpi a lányát. A célja, hogy ne mutatkozzon túlságosan támogatónak a fiatalokkal szemben, nehogy azzal esetleg megkísértse a sorsot.


16. Indonézia


Indonéziában a házasságuk első három napját otthon bezárva kell töltenie az ifjú párnak, nem léphetnek ki a házból. A zajos esküvő után ez a kis nyugalom és kettesben töltött idő egyáltalán nem hangzik annyira szörnyen.


17. Oroszország


Az oroszok igen egyszerűen döntik el, ki számít a család fejének. Az ifjú házasoknak közösen kell elfogyasztaniuk egy édes péksüteményt, amit búzával és egybefonódó gyűrűkkel díszítenek a bőség és a hűség jelképeként. Amelyikük kéz nélkül a nagyobb falatot harapja ki belőle, azt tekintik a döntéshozónak.

Egy másik ottani szokás, hogy a tiszteletadás jeleként a párok a Kremlin közelében, az Ismeretlen Katona sírjánál készítenek esküvői fotókat, majd virágokat helyeznek az emlékműre.

Mielőtt azonban egyáltalán eljutnának eddig, a hagyomány szerint az esküvő reggelén a vőlegénynek el kell mennie a menyasszony szüleihez, és be kell bizonyítania a rátermettségét. Erre két lehetősége van: vagy ajándékokkal halmozza el a családot, vagy megszégyeníti magát azzal, hogy táncol és énekel, amíg a szülők azt nem mondják, hogy elég volt.


18. Pakisztán


Egy ottani szokás szerint a menyasszony lánytestvéreinek és női unokatestvéreinek el kell lopniuk a vőlegény cipőjét. Ha épségben vissza akarja kapni, váltságdíjat kell fizetnie.


19. Nigéria


A nyugat-afrikai országban az egyik szórakozást egy teve biztosítja, aki a ceremónián ritmikus dobszóra járja a táncot.


20. Pápua Új-Guinea


Az állam egyes vidéki területein a házasságnak ára van: a szülők fizetnek, hogy valaki feleségül vegye a lányukat! Az árat előre egyeztetett számú malacokban és kagylókban mérik. Az állatokat utána levágják és felszolgálják az esküvőn.


21. Fülöp-szigetek


Egy itteni szokás szerint az ifjú házasok két galambot, egy hímet és egy nőstényt engednek a levegőbe az esküvő napján. A galambpár a menyasszony és a vőlegény harmonikus együttélését jelképezi.


22. Kuba


A menyasszonytánc Kubában is szokás. Minden férfinak, aki megtáncoltatja az arát, pénzt kell a menyasszonyi ruhára tűznie, hogy segítsen a párnak finanszírozni az esküvőt és a nászutat.


23. Törökország


Az esküvő napján a török vőlegény barátai összegyűlnek az otthonánál, és leszúrják a földbe az állam zászlaját (vörös alapon fehér félhold és csillag). Az országrésztől függően gyümölcsök, zöldségek, helyenként akár tükrök is kerülnek a tetejére. Ha elkészültek, az jelzi, hogy elkezdődött az esküvői ceremónia.


24. Venezuela


A venezuelaiak bújócskáznak az esküvőn: egy ottani szokás szerint a párnak szerencsét hoz, ha sikerül észrevétlenül elillanniuk a lagziról. A vendégek ellenben azzal biztosíthatják maguknak a jó szerencsét, ha rajtakapják őket a menekülésen.


25. Wales


A walesi menyasszonyok csokrában gyakran található mirtusz, a szerelem szimbóluma. A csokor eldobása helyett egy-egy hajtást adnak belőle a koszorúslányoknak. A hiedelem szerint ha egy lány elülteti és kihajt, ő lesz a következő menyasszony.

Régebbi időkben szokás volt az is, hogy amikor egy férfi szerelembe esett és készen állt a házasságra, fából díszes kanalakat faragott, amit aztán a kedvesének ajándékozott. Mellé dekorációként gyakran adtak kulcsokat (ami a szívéhez vezető utat jelképezte) és gyöngyöket (annyit, ahány gyermekben reménykedett a férfi).


26. Mongólia


Azt hiszed, neked van nehéz dolgod az esküvő dátumának kiválasztásakor? Gondold újra! Mongóliában a párnak, mielőtt kitűzhetnék az időpontot, meg kell ölniük egy kiscsirkét, és megkeresni a máját. Ha egészséges, akkor kitűzhetik a dátumot, de ha nem, akkor addig kell folytatniuk, amíg egészségeset nem találnak...


27. Írország


Itt sem egyszerű a menyasszonynak: a helyi folklór szerint végig, amíg újdonsült férjével táncol, mindkét lábát a földön kell tartania, különben gonosz tündérek fogják magukkal ragadni.


28. Francia Polinézia


A Marquises-szigeteken az esküvő végén a menyasszony rokonai lefekszenek a földre szorosan egymás mellé, és az ifjú párnak keresztül kell sétálnia rajtuk, mint egy emberi szőnyegen... Aú!


29. India


Az indiai menyasszonynak teljesen felesleges az ékszer. Gyakori, hogy közeli barátnőivel az esküvő előtt hennafestésen vesz részt, ahol órákon keresztül díszes motívumokkal rajzolják tele a bőrüket. A csodaszép tetoválás körülbelül két hétig marad meg.

Ha a menyasszony abban az időszakban született, amikor az asztrológia szerint a Mars és a Szaturnusz egyaránt a hetedik házban tartózkodnak, akkor átkozottnak mondták, és házasság esetén korai özvegységre számíthatott. Az ellenszer: legelőször egy fához kell hozzámennie, aztán kivágnia, hogy megtörje az átkot.


30. Peru


A perui esküvőn csokordobás helyett a torta által derül ki, hogy melyik egyedülálló lány megy férjhez legközelebb. Apró medálokhoz és egy hamis gyűrűhöz szalagokat kötnek, és ezeket beépítik a torta közepébe. Akinek a karikagyűrűvel ellátott szelet jut, az lesz a következő menyasszony.


31. Románia


Nem messze tőlünk él a menyasszonyrablás hagyománya, amikor is a vendégek "elrejtik" a menyasszonyt egy titkos helyre, a vőlegénytől pedig váltságdíjat követelnek azért, hogy visszajuttassák hozzá. Általában alkoholt kérnek, extrémebb esetekben pedig még az is lehet, hogy szegény srácnak az egész vendégsereg előtt kell szerelmes dalokat énekelnie.



32. Svédország


A féltékenységnek nincs helye a svéd esküvőn. Egy ottani szokás szerint valahányszor a menyasszony elhagyja a termet, minden hölgy szabadon nyomhat egy puszit a vőlegény arcára. Mivel a svédek nagy hangsúlyt helyeznek a nemek egyenlőségére, természetesen fordítva is működik a dolog, az urak is megpuszilhatják a menyasszonyt.






Előző
Következő »